Kipeä rakkula/rakkuloita

Jos rakkulat ovat hyvin kipeitä ja laajalla alueella hakeudu hammaslääkärin vastaanotolle seuraavana arkipäivänä.

 Suun alueen kipeiden rakkuloiden taustalla voi olla useita tekijöitä. Usein rakkulataudit ovat kuitenkin virusperäisiä, jolloin rakkuloita ja arkuutta voi esiintyä limakalvoilla, huulissa sekä nielussa. Huuliherpeksen aiheuttava herpes simplex-virus voi ensimmäisen kerran tarttuessaan saada aikaan laaja-alaisen, koko suun alueen kattavan kipeän tulehduksen. Hammaslääkäriltä saat tarvittaessa apua . Ensiapuna voi käyttää desinfioivaa klorheksidiini-suuhuuhdetta (esim Paroex) 

 Vesirokkovirus, varicella zoster, jää aina ensi-infektion jälkeen pysyvästi elimistöön selkäytimen hermosoluihin. Se voi aiheuttaa myöhemmin vyöruusun (herpes zoster), jonka oireet esiintyvät aina toispuoleisesti. Esiintyessään kasvohermon alueella vyöruusu voi aiheuttaa rakkuloita myös suuhun ja nielun limakalvolle. Tähän voi tarvita viruslääkityksen, josta hammaslääkäri voi kirjoittaa tarvittaessa reseptin.

Mikäli rakkula on paikallinen, pienehkö, punareunainen rakkula, kyseessä voi olla afta.  Afta tulee usein limakalvolle, joka on rikkoontunut jostain syystä. Afta paranee itsestään noin viikossa, mutta voi tarvita lääkitystä jos on arka ja haittaa esim syömistä. Apteekista saa ilman reseptiä esim Aftab-tabletteja tai Gingigeliä aftan suojaksi.

On olemassa myös muita, vakavampia ja erittäin harvinaisia rakkulatauteja. Mikäli rakkulat ovat kovin isoja,  laajalle alueella levinneitä ja/tai hyvin kipeitä, kannattaa hakeutua mahdollisimman pian hoitoon hammaslääkärin vastaanotolle. Oirekuvasta riippuen hammaslääkäri ohjaa tarvittaessa korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille.