Jos muutos on uusi eikä häviä kahden viikon kuluessa, varaa aika hammaslääkärin vastaanotolle.
Jos muutos sijaitsee alaleuassa, kielen puolella, hampaiden alapuolella luuharjanteella, voi kyseessä olla torus. Torus voi sijaita myös suulaessa. Alaleuan torukset esiintyvät usein pareittain. Torukset ovat hyvin yleisiä luun hyvänlaatuisia liikakasvuja ja voivat hyvin hitaasti kasvaa. Näin ollen muutoksen voi huomata yhtäkkiä, vaikka se on ollut suussa jo pitkään. Torusten kasvamisen syitä ei tiedetä tarkkaan, mutta niihin liittyy todennäköisesti perinnölliset syyt. Toruksille ei tarvitse tehdä toimenpiteitä, mikäli ne eivät kasva niin isoksi, että haittaavat esim irtoproteesin pitämistä.
Posken, huulen tai kielen limakalvoilla olevat limakalvon väristen kohoumien syynä on usein limakalvojen rikkoontuminen. Limakalvo on esim jäänyt usein hampaiden väliin. Limakalvolle on voinut tästä johtuen kasvaa hyvänlaatuinen liikakasvu nimeltään fibrooma. Ko muutosta kutsutaan myös ärsytysfibroomaksi (FFH fokaalinen fibroottinen hyperplasia). Muutos voidaan ottaa pois kirurgisesti jos se aiheuttaa vaivaa.
Muina vaihtoehtoina muutokselle on huomioitava ulkoasultaan hyvin samantyyppinen lipooma, joka on rasvakudoksen hyvänlaatuinen kasvain. Se on huomattavasti harvinaisempi suussa kuin fibrooma ja sijaitsee yleensä posken limakalvoilla, jossa on runsaasti rasvakudosta. Sen hoitona on kirurginen poisto tai seuranta.
Jos muutos on proteesin alla, voi syynä olla huonosti istuvat proteesit.
Huonosti istuvan proteesin alla voi alkaa kasvaa hyvänlaatuista liikakasvua (fibroottinen hyperplasia). Liikakasvun hoitona on yleensä sen kirurginen poisto ja mahdollisesti proteesin pohjaus tai uusinta
Limakalvon patti voi johtua myös limakalvon alla olevassa luussa olevasta tulehduksesta tai tulehduksellisesta kystasta, joka pullistaa luuta ja/tai limakalvoa. Syy on näissä usein hammasperäinen. Hoitona on hammasinfektion hoito ja/tai kystan poisto kirurgisesti.
Limakalvoilla voi esiintyä myös lukuisia muita hyvänlaatuisia kasvaimia, mutta myös pahanlaatuisia muutoksia, joten jos muutos ei häviä kahden viikon kuluessa, käy näyttämässä muutosta hammaslääkärille.