Hampaat tulisi harjata kaksi kertaa päivässä 2-3 minuutin ajan fluorihammastahnalla. Hampaiden harjaus on tekniikka-, ei voimalaji. Liian kovalla harjalla ja väärällä tekniikalla voi saada aikaan hampaiden harjausvaurioita.
Tutkimusten mukaan sähköhammasharja on manuaaliharjaa tehokkaampi ja hellävaraisempi. Ei ole sama, miten sähköhammasharjalla harjataan. Moni harjaa tiedostamattaan väärin. Oikea harjaustekniikka on hyvä käydä läpi hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa. Sähköhammasharjaa käytettäessä on hyvä muistaa, ettei harjaa paineta liian kovaa hammasta tai ien vasten.
Hampaiden harjausvauriot
Harjausvaurio ilmenee yleensä ensin pienenä haavana ikenessä. Toistuva mekaaninen rasitus voi altistaa ienvetäytymälle ja myöhemmin hampaan kaulan paljastumiselle. Ienvetäytymä ja paljastunut hammaskaula ovat alttiita ärsykkeille. Hammasluussa eli dentiinissä on nesteentäyttämiä kanavia, jotka ovat yhteydessä ytimen hermoon. Hampaiden reagointi ärsykkeille esimerkiksi kylmälle tai kuumalle saa aikaan nesteiden liikkumisen kanavissa. Tämä koetaan vihlontana, joskus jopa terävänä nopeasti ohimenevänä kipuna.
Fluorin säännöllinen käyttö auttaa vähentämään vihlontaa. Mikäli pelkkä hammastahna ei auta, voidaan vastaanotolla kokeilla fluorikäsittelyä. Harjausvaurioita voidaan korjata myös paikkaamalla tai ikenen korjausleikkauksella.
Lähteet
www.koulunterveyskirjasto.fi
Avainsanat: hampaiden harjaus, harjaustekniikka, harjausvaurio, hammaspesu, hampaiden hoito, ienvetäymä, vihlonta